Home Tekstovi Mukotrpan put
Mukotrpan put do vrha Keopsove piramide

UDRUGA MASLINARA "DROBNICA" GRADA KRKA

thumb_branje_maslina
Maslinik
Priči o maslini i maslinarima nikad kraja. Nastastavljamo u masliniku Gorana Marevića, uglednog maslinara iz Krka, tajnika Udruge maslinara "Drobnica" Grada Krka. Goran u vrijeme odmora u berbi maslina, pomalo nostalgično, priča kako je nekada na otoku Krku obrađivano, njegovano i brano oko 350 tisuća stabala maslina, a danas od 125 do 130 tisuća. Brojna su stabla sakrivena u otočkom gustišu. grmlju i čekaju da se njihov okoliš počisti i dovede u red. Maslinari su svjesni da ih očekuje velik posao, jer su odlučili obnoviti i osposobiti sve stare maslinike, koji su se ovdje održali stoljećima, a daju vrhunsko ulje.

- Udruga maslinara "Drobnica" (drobnica je sinonim za jednu vrstu masline koja je dobar oprašivač, ima sitan plod, ali daje mnogo kvalitetnog ulja) osnovana je 2002. godine i sada ima 140 članova - kaže Goran.
Maslinara ima znatno više, ali svi nisu uključeni u rad Udruge.

Na početku smo se više družili i pričali o nekim općim temama u maslinarstvu. Prije dvije, tri godine mladi članovi, a kod maslinara je prosjek starosti vrlo visok, pokrenuli su više projekata. Jedan od najznačajnijih je genotipizacija naših autohtonih sorti, što je vrlo bitno za oznaku izvornosti. Želimo utvrditi naše stare sorte i od njih raditi matične nasade, odnosno više ne želimo uvoz sadnica iz Italije. Krčki maslinari žele svoj proizvod prezentirati svijetu na najbolji mogući način. Prva faza tog projekta bit će uskoro gotova.

goran_m
Goran Marević

- Krenuli smo i u jednu marketinšku bitku - nastavlja Goran. Pokušavamo naš primorsko-goranski kraj predstaviti potrošačima, konzumentima, jer se stalno kroz medije provlači priča o istarskom, dalmatinskom ulju, a mi smo "slijepo crijevo" koje svojataju ijedni i drugi. Mi bismo se htjeli pojaviti, predstaviti sami. jer imamo neke svoje vrste, imamo specifičan teren, mikroklimu i želimo da se što bolje prepozna naš proizvod. Dakako, imamo i neke nove ideje. Napravili smo projekt s Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke. Budući da oni u svom programu imaju industrijski dizajn njihovi će studenti od ove godine raditi vizualni identitet, izgled naših etiketa, boca, Udruge i svega vezanog uz maslinarstvo. Bit će uključena njihova likovna sekcija, kiparska, koja će uređivati ulaze u maslinike, fotosekcija koja će raditi umjetničku fotografiju. Budući da su oni kroz svoj rad vezani uz više fakulteta u Europi, želja nam je da i strani studenti dođu idućih godina i sudjeluju u radu radionica u prirodi, upoznaju naš teren, naš kraj i tu priču odnesu u svijet.

 

Nekad i sad

Nekada je na otoku Krku obrađivano, njegovano i brano 350.000 stabala maslina, a danas od 125 do 130 tisuća. Revitalizacija starih, zapuštenih maslinika glavni je cilj djelovanja krčke Udruge maslinara "Drobnica

Vratimo se na početak priče o maslini i maslinarima. Revitalizaciji starih maslinika. - Grad Krk i Primorsko-goran-ska županija prepoznali su naš trud i podržali su svaki naš program koji smo predložili, financijski ili na neki drugi način - naglašava Goran. Nama je najvažnije da što veći broj stabala na otoku bude dostupan, odnosno da osposobimo putove koji vode prema tim maslinicima. To su stari kolski putovi kojima sada ne može proći ni najuži automobil. Pokušavamo probiti te putove, ali na način da zadržimo, očuvamo suhozide u koje je stoljećima ulagan trud. Prema nekim proračunima u terase na Cresu i gromače na Krku utrošeno je toliko sati rada kao za gradnju Keopsove piramide. Ne želimo uništiti taj vjekovni trud. želimo zadržali vizualni identitet otoka Krka. Već u prvoj godini našeg traženja Grad je odobrio 175.000 kuna. Dio uredujemo svojim radom, a biramo putove prema maslinicima koji su najza-pušteniji. Već u idućoj godini nakon obnove i proširenja putova sav taj kraj je uređen. Maslinici su očišćeni i sljedeće godine već možemo pobirati rod. Ako tako nastavimo još koju godinu, brzo ćemo se vratiti na onih 350.000 maslina.

A budućnost? Što donosi budućnost?
-    Perspektiva je dobra, barem što se tiče našeg entuzijazma. Na ovaj način možemo mnogo postići, samo kad bi se uključilo još više mladih ljudi. Sva ta stabla još su tu negdje, skrivena u gromačama. Dio masli-nara već se opredijelio za ekološku proizvodnju. Tada ćemo postići bolju cijenu na tržištu, a time ćemo oporaviti kućni budžet i to će donositi veliku korist našim otočanima, dakako uz turizam. Zanimalo nas je što se zbiva u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marević? Koliko je to maslina, koliko ulja, kako se od toga živi, odnosno može li se od maslinarstva živjeti?

-    Na više pozicija imamo približno tisuću stabala masline. To je prednost, jer maslina svake godine ne rodi na svim pozicijama. Da sve jednako rodi ne bismo ih mogli sami pobirati. Sad se pojavljuje nova priča. Rade se. sade se veliki maslinici, primaju se državni poticaji, ali se pitam tko će to kad dode na rod brati? Nemamo dovoljno ljudi za rad u turizmu, a u maslinarstvu je mnogo više fizičkog rada. Sada uz malu pomoć mehaničkih berača uspijevamo obaviti najvažniji dio posla. Godišnje proizvedemo oko tisuću litara ulja, a razlog tomu je to što ni jedan naš teren nije navodnjavan. To je brdovit teren pun kamena. Jedan od projekata je gradnja bazena suhozidom i folijom unutar maslinika, kako mi u najkritičnijim trenucima suše mogli pomoći stablu masline da se održi. Tad bi na istom broju stabala imali tri do četiri puta veću količinu ulja. Plasman za sada nije problem, jer to nije velika količina. Budući da smo mi turističko mjesto, velik dio se proda turistima, a dio stalnim, dugogodišnjim kupcima.

 

stand
Ponuda
Na kraju saznajemo da OPG Marević pored maslinovog ulja ima i proizvodnju domaćih rakija. U starim crkvenim spisima pronašli su recept za liker od crnih maslina koji je pravi hit, a to je posao Goranove supruge Ljubice. Udvostručili su proizvodnju, a vrhunski proizvod je prepoznao i Grad Krk koji svojim službenim gostima poklanja upravo taj liker. Taj dio ponude nadopunjuje prihode od maslinarstva, koje više nije hobi. Ipak, o tom drugom dijelu priče više nekom drugom prilikom.

D. SV0B0DA

 
© 2009. by znaor.com